Masáže Martina originální dárkové poukazy

Jakon - zázračná plodina Inků

Tuto stránku chceme věnovat rostlině, která není u nás přílš rozšířená i když její blahodárné účinky na náš organismus stojí za povšimnutí.

Jakon (Smallanthus sonchifolius) pochází z Jižní Ameriky kde byl od pradávna pěstován Inky pro své sladké, křupavé a osvěžující hlízy. Rostlina z čeledi hvězdnicovitých, má silné lodyhy a dorůstá výšky až dva metry. Tvoří velké podzemní hlízy o hmotnosti až 500 g.

Obsah látek a použití

Jakon je vhodný pro diabetiky, protože účinně snižuje množství cukru v krvi. Obsahuje totiž polysacharid inulin, který je znám zvláště svou schopností snižovat glykémii. Jeho výhodou je, že při normální glykémii dále nepůsobí, a tudíž nezpůsobuje hypoglykémie. Inulin dále zlepšuje činnost střev, chrání před nádory tlustého střeva, zmírňuje zácpu, pomáhá předcházet infekčním průjmům, snižuje krevní tlak, zlepšuje onemocnění ledvin, má příznivý vliv na poměr HDL a LDL cholesterolu, posiluje imunitní systém a zlepšuje pokožku.

.

Jeho využití v kuchyni je prakticky všestranné a záleží jen na Vaší chuti. Hlízy jakonu se dají konzumovat za syrova nakrájené na plátky, nebo nastrouhané do zeleninových či ovocných salátů. Mohou se i vařit, péct nebo grilovat. Dají se také sušit ve formě křížal nebo z nich lisovat šťávu. Mějte ale na paměti, že jakon podporuje činnost střev, a nepřekračujte doporučenou denní dávku 100gramů.

jakon

Pěstování

 

Pěstování Jakonu není příliš náročné. Můžeme ho pěstovat podobně jako jiřiny. I když se ve své domovině jedná o vytrvalou rostlinu, v našich podmínkách ho můžeme pěstovat pouze sezónně. Je citlivý na mráz a proto ho vysazujeme až ke konci května a sklízíme od konce září, nejlépe až po prvních mrazících, které spálí nadzemní část ale hlízám neuškodí.

K výsadbě jsou vhodné předpěstované sazeničky. Vegetativní hlízky, (kaudexy), vysazujeme do květináčů koncem března. Vlastní výsadbu provádíme až po jarních mrazících. Během vegetace rostliny vydatně zaléváme, protože hlízy obsahují až 90% vody. Sklízíme nejdříve od konce září.

Hlízy jakonu přes zimu skladujeme nejlépe v chladném sklepě s vyšší vlhkostí. Během skladování se hlízy Jakonu stávají sladšími. Často dochází k praskání hlíz, které však nemá vliv na jejich kvalitu.

Objednejte si

 

Jakon pěstujeme třetím rokem a v současné době Vám můžeme nabídnout jak čerstvé konzumní hlízy, tak i předpěstované sazenice.

Cena za 1kg konzumních hlíz je 60Kč
Cena předpěstované sazenice je 40Kč

Objednávat můžete na e-mail bedynky@bedynkyzezahrady.cz nebo na tel: 724 112 377.

Posíláme na dobírku Českou poštou, případně je možné vyzvednout osobně.

!! Předpěstované sazenice jakonu posíláme až po 15.květnu. !!

Omlouváme se všem, kteří by měli letošní jaro zájem o sazenice Jakonu. Po loňském neúspěšném pěstování a prakticky nulové sklizni konzumních hlíz, budeme letos veškeré vegetativní hlízy používat k opětovnému rozmnožení. Snad se nám letos podaří změnou technologie pěstování opět do naší nabídky Jakon zařadit.