Obsah látek a použití
Jakon je vhodný pro diabetiky, protože účinně snižuje množství cukru v krvi. Obsahuje totiž polysacharid inulin, který je znám zvláště svou schopností snižovat glykémii. Jeho výhodou je, že při normální glykémii dále nepůsobí, a tudíž nezpůsobuje hypoglykémie. Inulin dále zlepšuje činnost střev, chrání před nádory tlustého střeva, zmírňuje zácpu, pomáhá předcházet infekčním průjmům, snižuje krevní tlak, zlepšuje onemocnění ledvin, má příznivý vliv na poměr HDL a LDL cholesterolu, posiluje imunitní systém a zlepšuje pokožku.
.
Jeho využití v kuchyni je prakticky všestranné a záleží jen na Vaší chuti. Hlízy jakonu se dají konzumovat za syrova nakrájené na plátky, nebo nastrouhané do zeleninových či ovocných salátů. Mohou se i vařit, péct nebo grilovat. Dají se také sušit ve formě křížal nebo z nich lisovat šťávu. Mějte ale na paměti, že jakon podporuje činnost střev, a nepřekračujte doporučenou denní dávku 100gramů.